Studentenhuisvesting Huyse van St. Christoffel Delft

Het project betreft het restaureren/renoveren van 50 studenteneenheden in een rijksmonument. Het is een bijna volledig ingebouwd complex van gebouwen, welke een binnentuin omsluiten. Hoogtepunt is de “Marthakapel” uit 1422, waarvan de kap nog grotendeels oorspronkelijk is.

De hoofdlijnen van het restauratieplan zijn: het weer scheiden van oorspronkelijk separate bouwdelen door deze te voorzien van een voordeur aan de binnentuin, het terugbrengen van een lichthof en daar waar nodig de oorspronkelijke structuur van het pand weer zichtbaar maken.

Binnen het restauratieplan lag de nadruk echter op de kapel.

Volledige restauratie van de kapel bleek niet mogelijk, wel is de markante ruimtelijkheid van de twaalfhoekige ruimte en kap gevolgd. De twaalfhoekige ruimte wordt weer een twee-laagse ontvangstruimte. De kap blijft één ruimte, waarbij de faciliteiten ondergebracht zijn in een losstaand element, vrij van kap en kopmuur.

In de overige kappen zijn 20 extra wooneenheden ontwikkeld, waarbij rekening is gehouden met bestaande constructie en ruimtelijkheid. Dit heeft verrassende wooneenheden tot gevolg, maar ook financiële haalbaarheid.


Christoffel 08 tek principe kapel

 

 

Christoffel 02 kapel

 

 

Christoffel 01 loft

 

 

Christoffel 07 beganegrond

 

 

Christoffel 03 TUIN

 

 

Christoffel 04 patio

 

 

Christoffel 06 zolderkamer

 

 

Christoffel 05 monumentale vloer