Restauratie winkel en woonhuis Westeinde 201 Den Haag

In het gemeentelijk monument Westeinde 201 was een programma voorzien van vier appartementen en een bedrijfsruimte in de voormalige winkelruimte op de begane grond. Gezien de status van het pand betekende dit een ingrijpende restauratie van zowel het casco als een aantal interieurdelen, welke in basis nog aanwezig waren.

De winkelplint is gerestaureerd naar een kopie van de winkelplint uit 1925 die in hoofdopzet nog aanwezig was. Dit is gedaan door een houten aftimmering met ornamenten en profilering op de penanten aan te brengen en een nieuwe kroonlijst boven de winkelpui aan te brengen.

De hardstenen borstwering is ontdaan van verflagen. De penanten en kroonlijst zijn geschilderd in monumentengroen waardoor een sterk kader is ontstaan voor de winkelpui met grote etalage ruiten in blankgelakte geornamenteerde houten kozijnen. De terugliggende winkelentreedeur is groen geschilderd.

Het meest opvallende was de aanwezigheid van een stijlkamer in het achterhuis. Een stijlkamer, die in rudiment nog aanwezig was, maar zowel in zijn bouwkundige opzet, als in zijn afwerking herstel vereiste. Na een bouwkundig herstel, waarbij alle profileringen weer in de originele staat zijn teruggebracht, heeft er een kleurenonderzoek plaats gevonden om de originele kleuren vast te stellen. De stijlkamer is dan ook weer in deze kleurstellingen teruggebracht, waarbij speciale aandacht is geschonken aan de textielafwerking in de blindnissen van de wandaftimmering.


Westeinde gevels

 

 

Westeinde geveldet tek

 

 

Westeinde interieur tekgeheel

 

 

Westeinde interieur 2

 

 

Westeinde interieur 1

 

 

Westeinde interieur 3