Restauratie arbeiderswoning Broersveld 141 Schiedam

Aan het Broersveld in het centrum van Schiedam bevindt zich één van de laatste arbeiderswoningen uit circa 1890, die deze stad rijk is. Schiedam heeft honderden van deze woningen gekend. Om dit deel van de geschiedenis levend te houden heeft de gemeente de Stichting Beschermd Stadsgezicht Schiedam gevraagd het pand te restaureren. In 2011 is de Stichting hiervoor de Historische verenig Schiedam onderscheiden met het SCIDAMS schildje en een orkonde.

Karakteristiek is de tuitgevel aan de voorzijde met slechts twee raampartijen en een woning-entreedeur.

Het pand is voorzien van een geheel nieuwe indeling. De uitbouw is meer bij het hoofdvolume getrokken door verbreding van de opening tussen beiden. Ondanks deze ingreep bleef er genoeg ruimte om hier een eetkeuken te projecteren. De enige indeling op de begane grond is verder een entreehal met hieraan het toilet.

Het pandje heeft de typische opzet van een arbeiderswoning. Als nieuwe functie is voor een starterswoning gekozen. Uitgangspunt bij het ontwerp was om zonder aantasting van het bouwvolume een zo ruimtelijk mogelijk ontwerp te maken.

Speciale aandacht vroeg de plaatsing van een tweepersoonsbed. Hiervoor is midden in de ruimte een schijf geformeerd, waar tegen het bed kan worden aangeschoven. Deze schijf is afgetimmerd met deurpanelen van de oude bedstede, welke nog in het pand is aangetroffen. Dit heeft ertoe geleid, dat er een sanitaire unit is ontwikkelt met een eigentijds uiterlijk, welke als doosje los van wanden en dakvlak in de ruimte staat.

De fascinatie van de kapverdieping is in wezen de ruimtelijkheid en de constructie. De trap naar de verdieping is een open trap in een vergroot trapgat. Centraal hierboven bevindt zich in het dak een daklicht, waardoor er midden in de woning licht valt.


Broersveld oorkonde

 

 

Broersveld voorgevel

 

 

Broersveld situ

 

 

Broersveld plattegronden drsn

 

 

Broersveld badceldrsn

 

 

Broersveld badcelplattegr

 

 

Broersveld bedstedewand

 

 

Broersveld fotovel