Humanity House Prinsegracht 8 Den Haag

Prinsegracht 8 is een rijksmonument, welke vermoedelijk rond 1645 gebouwd is. In die periode werd er gepoogd patriciërshuizen aan de Prinsegracht te realiseren. Het pand behoort tot het Hollands Classicisme. In de loop der tijd hebben er nogal wat verbouwingen plaats gevonden. Zo is in 1905 de voorgevel voorzien van etalageruiten en is er in 1984 een aanbouw van één bouwlaag aan de achterzijde gerealiseerd.

De hardstenen plint aan de voorgevel werd hersteld door nieuwe verkorte etalageruiten te plaatsen, die in detaillering gelijk zijn aan de nog aanwezige bovenlichtzone. De verdiepingen van de voorgevel zijn voorzien van empire vensters en een sprekender kleurenschema.

De aanbouw aan de achterzijde werd vervangen. De nieuwe aanbouw is voorzien van een in terrassen, naar de achtergevel toe, aflopend dak, zodat de achtergevel tot bèl-étage niveau ervaarbaar wordt. Deze terrassen zijn voorzien van bankirai vlonders waardoor het terras dienst kan doen als buitenruimte.

Ons is gevraagd om het pand geschikt te maken voor een educatief centrum ten behoeve van het Rode Kruis. Een open plattegrond was hierbij voor het Rode Kruis een uitgangspunt. Dit staat haaks op de wens van behoud van bestaande structuren in dit soort monumenten. Een oplossing is gevonden in het in één oogopslag ervaarbaar maken van de oorspronkelijke driedeling aan de voorzijde en tweedeling aan de achterzijde. Dit sluit ook goed aan bij het behoud van monumentale delen en dan met name de plafonds.


PG8 voorgevel

 

 

PG8 achtergevel

 

 

PG8 tekeningen

 

 

PG8 achtergevel trap

 

 

PG8 hoge zolder

 

 

PG8 lage zolder

 

 

PG8 trap zolder

 

 

PG8 monumentale schuifdeuren

 

 

PG8 plafondrozet en lift

 

 

PG8 entree haldeur